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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
22/09/2017 |
Data da última atualização: |
09/02/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SIMEONE, M. L. F.; PARRELLA, R. A. C.; SCHAFFERT, R. E.; DAMASCENO, C. M. B.; LEAL, M. C. B.; PASQUINI, C. |
Afiliação: |
MARIA LUCIA FERREIRA SIMEONE, CNPMS; RAFAEL AUGUSTO DA COSTA PARRELLA, CNPMS; ROBERT EUGENE SCHAFFERT, CNPMS; CYNTHIA MARIA BORGES DAMASCENO, CNPMS; MICHELLE CRISTINA BASTOS LEAL, CNPMS; Celio Pasquini, Universidade de Campinas. |
Título: |
Near infrared spectroscopy determination of sucrose, glucose and fructose in sweet sorghum juice. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Microchemical Journal, New York, v. 134, p. 125-130, 2017. |
DOI: |
10.1016/j.microc.2017.05.020 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Sweet sorghumis a very robust cropwhich has the potential to be used in ethanol production due to its high fermentable sugar content present in its stem juice, very similar to sugarcane. Therefore, for breeding purposes it is relevant to analyze sugar composition in the juice to characterize sweet sorghum genotypes and their period of industrial utilization within different environments for maximum ethanol yield. In this work we developed a rapid, lowcost and efficient method to determine the profile of sugars (sucrose, glucose and fructose) in sorghum juice by near infrared spectroscopy and partial least square regression, and validation of the method was performed according to the high-performance liquid chromatography method. Developed models provided root mean square error of prediction of 4, 1 and 0.6 mg·mL−1 and ratio performance deviations of 8, 5 and 5 for sucrose, glucose and fructose, respectively. Relative standard deviations of three sweet sorghumjuice sampleswere reportedwith content variation (low, mediumand high) 0.2, 0.3, 0.8% for sucrose; 1, 2, 2% for glucose; 1, 2, 3% for fructose. Sugar profile is an asset for crop breeders to take decisions for the development of more productive cultivars and higher sugar content. |
Palavras-Chave: |
Bioenergy crop; Bionergia; Calibração multivariada. |
Thesagro: |
Biocombustível; Sorgo açucareiro. |
Thesaurus Nal: |
Biofuels; Energy crops. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/164157/1/Near-infrared.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Data corrente: |
17/02/2017 |
Data da última atualização: |
17/02/2017 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SOUSA, A. R. B. de; MARTINS JUNIOR, H.; ALVES, A. R.; ARARIPE, J.; OLIVEIRA, N. F. A.; VARELA, E. S. |
Afiliação: |
ALEXANDRA REGINA BENTES DE SOUSA, CPATU; HEITOR MARTINS JUNIOR, CPATU; ANDERSON RODRIGUES ALVES, CNPASA; JULIANA ARARIPE, UFPA; NAISLAN FERNANDA ANDRANDE OLIVEIRA, FACULDADE CATÓLICA DO TOCANTINS; EDUARDO SOUSA VARELA, CNPASA. |
Título: |
Diversidade e parentesco genético em piracurus (Arapaima gigas) de cativeiro do baixo Amazônas: bases para implantação de um núcleo de conservação in situ. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 4., 2016, Curitiba. Recursos genéticos no Brasil: a base para o desenvolvimento sustentável: anais. Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2016. |
Páginas: |
p. 63. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo do presente trabalho foi avaliar a diversidade genética e a composição familiar de plantéis de pirarucu do Baixo Amazonas, em pisciculturas da região de Santarém, por meio de marcadores moleculares microssatélites (SSR). |
Palavras-Chave: |
Coancestria; Heterozigosidade; Microssatélites. |
Thesagro: |
Peixe de água doce; Pirarucu. |
Thesaurus NAL: |
Arapaima gigas. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/153129/1/7q339kuX-582-294.pdf
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Marc: |
LEADER 01234naa a2200265 a 4500 001 2064581 005 2017-02-17 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSOUSA, A. R. B. de 245 $aDiversidade e parentesco genético em piracurus (Arapaima gigas) de cativeiro do baixo Amazônas$bbases para implantação de um núcleo de conservação in situ.$h[electronic resource] 260 $c2016 300 $ap. 63. 520 $aO objetivo do presente trabalho foi avaliar a diversidade genética e a composição familiar de plantéis de pirarucu do Baixo Amazonas, em pisciculturas da região de Santarém, por meio de marcadores moleculares microssatélites (SSR). 650 $aArapaima gigas 650 $aPeixe de água doce 650 $aPirarucu 653 $aCoancestria 653 $aHeterozigosidade 653 $aMicrossatélites 700 1 $aMARTINS JUNIOR, H. 700 1 $aALVES, A. R. 700 1 $aARARIPE, J. 700 1 $aOLIVEIRA, N. F. A. 700 1 $aVARELA, E. S. 773 $tIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 4., 2016, Curitiba. Recursos genéticos no Brasil: a base para o desenvolvimento sustentável: anais. Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2016.
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Registro original: |
Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA) |
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